top of page

Så vet du om du faktiskt jobbar redaktionellt

Så där jobbar vi redan, hör jag ibland från kommunikatörer när vi börjar prata om redaktionell metod. Och visst är det en del som kommit långt, men ärligt talat finns det också kommunikationsavdelningar som tror sig jobba redaktionellt utan att egentligen göra det.


Att få styr på sitt redaktionella arbete som kommunikatör är visserligen en fråga om smör och bröd; vardagen ska funka. Men det är lika mycket en framtidsfråga, mer aktuell än på länge, då kommunikationsbranschen nu ställs inför ofta hårda spar- och effektiviseringskrav. Alla kommunikatörer bör inse att det är helt avgörande att få ut så mycket som möjligt från de resurser man har.


Desto viktigare blir det därför att faktiskt bottna i sina arbetsmetoder, bortom vilka trendord som är aktuella i kommunikationsbranschen precis här och nu. Det vill jag påstå att många inte gör.


Det finns kommunikationsavdelningar som har en ganska ytlig bild av vad det innebär att jobba med en redaktionell metod. Det räcker inte att ha en redaktörsroll och spela in intervjuvideos då och då, för att ta vara på kraften i den här metoden.


Här är fem frågor du kan ställa dig – om du med handen på hjärtat kan svara JA på samtliga, då har du förstått poängerna.


  • Vet ni i detalj vad alla era målgrupper uppskattar för typ av innehåll i era kanaler?

  • När ni producerar material – berättar ni alltid det viktigaste först?

  • Har ni en gemensam kanalplanering, synlig för alla och som gås igenom på gemensamma möten?

  • Klarar ni att skriva en snabb nyhetstext på under 20 minuter?

  • Jobbar samma resurs för samtliga era kanaler?


Om du svarar JA på allt – GRATTIS! Då handlar det om att ha tålamod och skapa uthållighet i arbetssättet.


Om du svarar NEJ på flera saker – då behöver du troligen stöd i att få det här att hända.

 
 
 

Commentaires


bottom of page